Espresso-opas: Näin onnistut saamaan hyvää espressoa!

Espresso on maistunut suomalaisten huulilla jo 90-luvulta lähtien ja on nyt tärkeämpi tuote ravintola- ja kahvilayrittäjille kuin koskaan aiemmin. Espresson kysyntä on yltänyt jo kaupunkien vilskeestä maaseudunkin rauhaan ja espressopohjaisia juomia nautitaan lukuisissa eri muodoissa ja ko’oissa. Espresso ei ole pelkästään nuorten tai maailmalla matkaavien trendikäs ilmiö, vaan jo vakiintunut kahvilan tuote, jonka myynti voi olla ottanut jo puolet koko yrityksen kahvimyynnistä. Jo pelkästään suodatinkahviin verraten, korkeamman hinnoittelun ja kannattavuuden takia laadukkaisiin espressopohjaisiin juomiin kannattaa panostaa viimeistään nyt!

Me Robert Paulig Roasteryllä haluamme auttaa sinua, yrittäjä, barista, ravintolan tai kahvilan työntekijä, onnistumaan hyvien espressopohjaisten juomien valmistuksessa ja niiden myynnissä. Se ei nimittäin ole niin vaikeaa kuin monesti saatetaan luulla. Tervetuloa siis lukemaan meidän espresso-opasta, jossa ei luennoida espresson historiasta tämän sivun ensimmäistä lausetta pidemmälle vaan kääritään hihat ja käydään heti hommiin. Tämä pieni opas auttaa sinut alkuun yleisimpien perusasioiden kanssa. Toimikoon se sinulla arjessa ns. lunttilappuna, johon on toivon mukaan helppo palata, kun valmistat herkullisia espressoja tai esimerkiksi myllyn säädöt mietityttävät. Nautinnollisia espressohetkiä!

Lataa espresso-opas»

 

Mikä espresso sopisi meille?

Hyvä espresso toimistolle tai työpaikalle: valikoimaan»

Erinomainen espresso ravintolaan tai kahvilaan: valikoimaan»


Espressomyllyn säätö:

 

Espressomyllyn säätö on yksi espresson valmistuksen tärkeimpiä osia, sillä se määrittää miltä espresso maistuu. Espresson maku kannattaa testata joka päivä ennen kahvilasi avausta ja myllyä säätää tarpeen mukaan. Säädöiksi ei riitä että ne tekee vain kerran, vaan säädöt muuttuvat ajan, kahvin, ilman lämpötilan yms. mukaan. Kun alat säätämään espressomyllyäsi, mittaa vaakaa käyttäen jauhettua espressoa kahvaan tasan 18 grammaa käyttäen vaakaa.

Espressoja säätäen kannattaa kahvi punnita vaa’alla, koska myllyt annostelevat espressoa ajan mukaan ja vaihtaessasi jauhatusta kahvin määrä muuten heittää ja annos ei ole vertailukelpoinen edellisen annoksen kanssa. Tamppaa espresso tasaisesti ja tee yksi espresso ottaen samalla aikaa esimerkiksi kännykkäsi kellolla. Espresson pitäisi olla valmis napin painalluksesta 20-30 sekunnin sisällä. Jos espresson valuma-aika jää alle 20 sekuntia, on espresso aliuuttunut ja maku todennäköisesti hapokas sekä kitkerä.

Jos uutossa kestää yli 30 sekuntia on espresso yliuuttunut ja luultavasti aivan liian voimakas sekä muistuttaa palaneen makua. Esimerkiksi meidän Ulappa-espressomme täydellinen resepti on 18 grammaa kahvia sisään, 40 grammaa valmista espressoa sekä 25-27 sekuntia pitkä uutto. Jos espresso osuu edellä mainittuihin raameihin ja pidät sen mausta, anna säätöjen olla. Jos espresson aika jää lyhyeksi, korjaat ongelman säätämällä jauhatusta hienommalle.

 Jos espresson aika on liian pitkä, korjaat ongelman säätämällä jauhatusta karkeammalle. Tee säätöjä pyörittämällä säätönappia vain pieni liike kerrallaan, koska vaikutus on yleensä pienelläkin liikkeellä iso. Aina ennen seuraavaa kokeilua jauha yhden espresson verran kahvia välistä pois, jotta mylly täyttyy uudella säädöillä jauhetulla espressolla ja huomaat muutoksen. Maista espressoa joka välissä. Kun olet tyytyväinen espresson makuun, kirjoita ylös grammamäärät, kahvin määrä sekä tarkka sekuntimäärä millä sait hyvän tuloksen. Näin sinun on seuraavan kerran helppo hakea espressolle oikea resepti.

Meidän Espressokahvaan tulisi jauhaa 18 grammaa kahvia ja kahvin valuminen kestää n. 20-30 sekuntia. Espressoa kuuluisi tulla ulos tuossa ajassa tupla-espresson verran eli 40 grammaa tai 60 millilitraa. Me suosittelemme tekemään espressot 18 grammalla.
 

Espresson valmistus:

 

 1. Irroita espressokahva koneesta ja puhdista se kuivalla, puhtaalla liinalla.
 2. Annostele oikea määrä jauhettua kahvia espressokahvaan kahvimyllylläsi. Suosittelemme n. 18 gramman annostusta.
 3. Levitä kahvi kahvaan tasaisesti ja paina tampperilla kahvi tiiviiksi kakuksi.
 4. Paina sopivan kovaa, että kahvi ei tunnu enää menevän enempää kasaan, mutta ei turhaan yhtään sitä kovempaa. Oikea voimakkuus löytyy testaamalla!
 5. Huuhtele gruppo valuttamalla siitä hieman vettä ilman kahvaa.
 6. Kiinnitä kahva gruppoon, ja aloita kahvin uuttaminen heti.
 7. Aseta kahvikupit espressokahvan alle ennen kuin espresso alkaa valua.
 8. Espresson valmistuksessa pitäisi kestää n. 20-30 sekuntia. Jos aika poikkeaa tästä, sinun tulee säätää espressomyllyä (katso ohjeet kohdasta 2. Kahvimyllyn säätö). Nauti sellaisenaan tai valmista vaikka latte tai cappuccino!

 

Espressokoneen puhdistus:

 

 1. Näillä ohjeilla puhdistat espressolaitteen oikeaoppisesti:
 2. Irroita espressokoneesi kahvat ja valuta niistä vettä.
 3. Harjaa puhdistusharjalla grupon siivilä ja tiiviste puhtaaksi kahvista.
 4. Kiinnitä kahvaan umpinainen pesukori ja annostele siihen n. 1 tl Puly puhdistusjauhetta.
 5. Kiinnitä kahva gruppoon. Käynnistä grupon veden valutus mistä tahansa painikkeesta ja odota sitten 10 sekuntia.
 6. Pysäytä veden valutus ja odota 5 sekuntia. Toista tämä kolme kertaa (10-5-10-5-10-5s). Irrota kahva gruposta ja huuhtele pesukori.
 7. Kiinnitä kahva huuhdeltuna takaisin gruppoon.
 8. Tee nyt huuhtelu kuten pesukin, mutta ilman puhdistusainetta.
 9. Tee Puly puhdistusjauheesta ja kuumasta vedestä pesuliuos.
 10. Liota kahvoja ja kahvan koreja liuoksessa 10 minuuttia.
 11. Harjaa osat huolella liotuksen jälkeen, huuhtele ne ja kokoa kahvat. Kiinnitä kahvat gruppoihin.
 12. Puhdista maidonvaahdottimen höyryputki huolellisesti kostealla liinalla.
 13. Tarkista etteivät putken pään reiät ole tukossa. Irrota putken pää tarvittaessa. Älä käytä mitään terävää puhdistukseen.
 14. Ruuvaa gruposta irti ruuvimeisseliä käyttäen vedenjakaja ja sadettaja. Laita osat likoamaan Puly-liuokseen yön yli. Harjaa ja huuhtele osat aamulla ja kiinnitä ne takaisin gruppoon kun valmistelet espressokoneen uuteen päivään.

Jos käytät espressokonetta päivittäin, suosittelemme jättämään sen yöksi päälle. Useat koneet käyttävät nimittäin vähemmän energiaa perustilassa kuin silloin kun ne joutuvat aamuisin lämmittämään suuren vesitankkinsa aina uudestaan.

 

Espressomyllyn puhdistus:

 

 1. Sulje myllyn säiliö ja jauha myllyn terät tyhjiksi.
 2. Puhdista myllyn terät käyttämällä Grindz puhdistuspellettejä. Annostele n. 2 rkl pesupapuja ja jauha ne myllyn läpi. Tämä poistaa kahvirasvajäämät myllyn teristä sekä pitää myllysi kunnossa.
 3. Irrota tyhjä papusäiliö ja puhdista se tiskiaineella ja kuumalla vedellä. Kuivaa säiliö huolella. Voit käyttää puhdistamiseen myös Wipz puhdistusliinoja, jotka irrottavat hyvin pavuista irtoavaa rasvaa.